Tradiţii roşii... de import!

luni, 8 februarie 2010

După ce România a ieşit de sub obrocul sub care comunismul o ţinea, a început să... împrumute cam tot ceea ce se putea împrumuta, de la gumă de mestecat până la gusturi, sentimente, chiar tradiţii, încercând în felul acesta să compenseze pentru toată perioada în care a fost ţinută în afara tuturor marilor evenimente şi a în afara evoluţiei lumii occidentale! NU am nimic împotriva acestui lucru, dar se pare că am împrumutat fără niciun fel de discernământ multe lucruri care nu au nimic în comun nici cu tradiţia, nici cu mentalitatea şi nici cu ceea ce ne defineşte pe noi ca români! Poate mă înşel, dar 'barometrul' sau măsura modernă a tuturor lucrurilor, televizorul, ne-a arătat, din păcate, că aşa este!
A început săptămâna şi a început, ca şi în anii de dinainte, circul comercial numit 'Valentine's Day'... spun circ pentru că totul este de vânzare, ca la un bâlci modern al deşertăciunii umane şi al superficialităţii, de la... praline şi inimi roşii de... pluş, de la flori şi felicitări, până la... sentimente! Pentru că am uitat de fapt semnificaţia autentică a sărbătorii (care nici ea nu se situează în tradiţia ortodoxă, dar nu mai insist să nu creadă cineva că sunt rău intenţionat sau că vreau să îi... stric horoscopul pentru... duminică) şi anume celebrarea martiriului în numele iubirii (şi cine vrea detalii despre Sf. Valentin, cine a fost şi ce a vrut el, să... descalece de pe Yahoo! Messenger şi să citescă pe amărâta aia de Wikipedia -  http://en.wikipedia.org/wiki/Valentine's_Day - sau măcar să încerce un search pe Google) şi l-am înlocuit cu tot ceea ce este comercial, de vânzare... am ajuns în situaţia în care suntem atât de carnali în trup, încât am devenit carnali chiar şi în duh! Am ajuns să facem troc - îţi dau un buchet de trandafiri dacă îmi dai o... bucată - cu ceea ce ne plasează în raport de... superioritate faţă de restul... lumii! Împachetăm sentimente, trăiri şi emoţii, care ar trebui să reprezinte cele mai nobile 'averi' ale sufletului, în hârtie colorată sau în lenjerie... roşie, trăind cu iluzia că... iubim! Nimic mai fals, nimic mai mincinos, nimic mai kitch-ios, pentru că de fapt sărbătoarea în sine, chiar la originea ei, nu avea nimic de a face cu toate acestea, şi în loc să sărbătorim iubirea, SĂ IUBIM, noi facem comerţ cu ea, ne folosim de ea ca de o monedă, ca de un ambalaj care se va mototoli şi va sfârşi într-un coş de gunoi... al sufletului!

2 comentarii:

Matei Radu spunea...

Ca întotdeauna afirmaţiile pe care le postaţi pun punctul pe "i". De ce avem nevoie de sărbători împrumutate, cărora le mai pierdem şi esenţa când, nu suntem în stare SĂ IUBIM, SĂ ŢINEM la cineva, nu mai spun că lista poate continua. Noi ne arătăm afecţiunea faţă de o persoană printr-o cutie de bomboane sau o inimă de ciocolată; eu cred că este complet greşit.
Şi apropo de descălecatul de pe Yahoo! Messenger, nu cred că mulţi ar face asta şi dacă ar face-o sunt convins că nu ar ştii să folosească Wikipedia, nu vreau să mă înţelegeţi în mod greşit dar o persoană care nu ştie decât să scrie mesaje şi să dea BUZZ!!! nu văd cum ar putea să citească orice pe WIKIPEDIA, poate cum se adaugă un nou -id- la messenger, pentru necunoscători "Contacts-Add a Contact"

luni, 8 februarie 2010 la 17:29:00 EET
Petre spunea...

ocheDin pacate, in lumea aceasta, a materialismului exacerbat,totul se vinde si se cumpara. Sau cel putin asa cred unii, daca nu cumva foarte multi. E o lume dezbracata de sentimente, pe care aceste ocazii imprumutate intr-o forma pervertita de la altii [asa cum se intampla, de regula, cu tot ce ne este strain si ca origine si ca traditie] o fac si mai urata decat este deja.

marți, 9 februarie 2010 la 00:30:00 EET