Apanajul oricărei societăţi civilizate sau evoluate a fost dintotdeauna şi arta sub toate formele ei! De la muzică şi dans până la teatru, atât ca expresie a trăirilor, dar mai ales ca mijloace de educare a spiritului uman fie de a-l pune în valoare, fie de a-i înfiera patimile şi apucăturile. Pregătindu-mă să înfrunt "O noapte furtunoasă" la 19:00, am aflat că Teatrul Tony Bulandra trece şi el la rândul lui prin vremuri furtunoase. La 8 ani de la înfiinţare, cu o echipă tânără şi ambiţioasă, talentată şi care te motivează să schimbi decorul preocupărilor tale... culturale, e gata să tragă cortină şi să-i trimită pe cei care au refuzat manelizarea înapoi în case. Pe aceia care au curajul să se regăsească în marile opere, pe aceia care au curajul să râdă în hohote sau să verse o lacrimă împreună cu personajele, pe aceia care au curajul să spună "NU" kitsch-ului şi prostului gust, artificialului şi comercialului; aceştia se vor închide în case şi vor ridica ziduri şi mai mari între ei şi lumea anormală din jurul lor, "dar nu-i nimic, sunt consolat de mic, nu ne-am născut în locul potrivit!"
Noi, cei ce stăm în umbra colinelor - măcar de-ar fi fost şapte la număr precum legendara urbe - suntem de două ori dezavantajaţi: o dată... România, iar a doua oară (ca şi cum nu ar fi fost de ajuns) Târgovişte... un singur parc de pe vremea lui Petru Cercel (cu tot cu Zoo, tot din vremea domnitorului), fără cinema, se pare că şi fără teatru în curând, fără filarmonică, ale cărei corzi sunt ameninţate de... coarde! Fără galerii, fără librării, fără ceainării, fără mulţi "i"... Nici măcar snobisme: am, n-am treabă, la 10 trecute fix să fiu la mall, la piscină, la club... Iar în aceeaşi Românie chinuită se află şi Ploieşti-ul şi Piteşti-ul... Dar omul sfinţeşte locul! La noi e locul, dar nu e omul! Eeeeeiiii, dar noi să fim sănătoşi şi să ne ţinem cu dinţii de... fântâna colorată ca un carnaval - măcăr de am fi fost la Rio - din care-ţi urlă-n timpane muzica! Atât poate Târgoviştea? NU! Atât pot ei pentru noi, cu ce mai rămâne din banii noştri!
3 comentarii:
Targoviste a ramas o ruina, in umbra capitalei care a fost odata !
luni, 1 februarie 2010 la 11:03:00 EETAsta e Romania,Asta e Targovistea,Asta e cruda Realitate!
luni, 1 februarie 2010 la 17:24:00 EETTrist, dar adevarat. Oraselul acesta de provincie [din Africa, mai degraba decat din Europa civilizata] este mort din toate punctele de vedere. Iar daca arta se naste ultima si moare prima intr-o societate, Targoviste este exemplul viu. Imi amintesc ca, atunci cand m-am mutat aici, in 2000, m-a socat lipsa unui sistem de transport in comun. Apoi, am avut suficient timp sa ma obisnuiesc cu toate celelalte lipsuri ale unui oras cu pretentii prea mari pentru ceea ce ofera. Norocul nostru ca au fost mai harnici cei din vechime si ne-au lasat cateva lucruri demne de toata admiratia: Manastirea Dealu, Curtea Domneasca si Turnul Chindiei, altfel acest oras mizer nu ar fi avut nici macar o identitate. Cand primarii sunt prea ocupati sa faca bani, sa ridice monumente inutile si sa construiasca fantani cantatoare in cinstea kitsch-ului, de ce sa ne mai mire ca SINGURUL teatru sucomba, ca nu exista un cinematograf, ca nu exista o cafenea literara, ca avem o biblioteca unde nu gasesti nimic ?
marți, 2 februarie 2010 la 00:05:00 EETTrimiteți un comentariu