Artă contemporană made in... China!

vineri, 12 februarie 2010

După ce China ne-a obişnuit cu milioanele de produse de proastă calitate, după ce ne-a obişnuit cu obedienţa înfricoşătoare faţă de regimul comunist şi manifestările pe care unii dintre noi le mai au încă proaspete în memorie, iată că mai are resurse să ne surprindă în continuare.

După au zguduit China cu arta lor de inspiraţie politică, fraţii Gao o arată acum Americii şi Europei, 'Execuţia lui Hristos' fiind cea mai recentă lucrare a lor, un grup statuar de mărime reală al fostului lider comunist Mao Zedong care exersează, trăgând la ţintă spre însuşi Hristos.
Gao Qiang, fratele mai mic, afirma: "Această compoziţie a fost inspirată de celebra pictură a lui Mannet - Execuţia Împăratului Maximilian, iar Mannet la rândul lui a copiat oarecum tabloul spaniolului Goya - 'Execuţia Rebelilor' care are drept subiect executarea unui grup de rebeli; opera noastră, sub aspectul compoziţiei, este foarte similară acestora".
Statuile lui Mao sunt încă foare respectate în China, iar pentru mulţi arta celor doi fraţi este jignitoare şi inflamatoare de... spirite; deşi artişti precum fraţii Gao nu sunt de-a interzişi în mod direct, totuşi ei sunt pe punctul de a încălca o linie foarte subţire faţă de autorităţi.
Mai vârstnicul, Gao Zhen, afirma la rândul său: "Considerăm că umanitatea este unită. Oamenii au ceva în comun. După Revoluţia Culturală am început să analizăm ce am învăţat din acea propagandă şi să gândim singuri, cu capul nostru, pentru noi înşine!”
La scurtă distanţă de mers cu maşina de cartierul artistic 798 al Beijingului, cei doi artişti au un alt studio unde îşi păstreză lucrările mai mari şi unde confecţionează mulajele din gips ale statuilor. O altă lucrare ce va fi expusă publicului de peste ocean se intitulează 'Prostituată Săltată', care se pare că a fost inspirată de o fotografie făcută în timpul arestarii unei prostituate.
Gao Zhen adaugă: “Acest studio a fost închiriat acum doi ani; la momentul respectiv studioul lor a fost închis de către autorităţile care doreau să ne evacueze din districtul 798, aşa încât noi am pregătit ca rezervă actualul studio, în apropierea căruia am închiriat unul şi mai mare. Practic aceasta este baza noastră de producţie, multe dintre operele noastre, precum sculpturi sau picturi fiind finalizate aici".
Vorbind despre fraţii Gao, criticul de artă Cheng Meixin consideră că ei sunt printre puţinii artişti chinezi care şi-au păstrat integritatea, care şi-au păstrat independenţa.

Iubiţi şi urâţi în egală măsură - unii considerând că operele lor sunt mult prea evidente – fraţii Gao nu sunt îngrijoraţi că ar putea provoca... agitaţie. Câteva dintre lucrările lor sunt momentan expuse la Vancouver, în cadrul Bienalei Internaţionale de Sculptură.
http://www.gaobrothers.net/

1 comentarii:

Petre spunea...

O arta ce surpinde cu fidelitate grotescul realitatii din China, un amalgam ciudat intre comunism feroce si capitalism impus programat.

sâmbătă, 13 februarie 2010 la 10:16:00 EET