La o sută de ani de la moartea artistului francez Henri Rousseau, Fundaţia elveţiană Beyeler îi aduce un omagiu cultural acestuia printr-o expoziţie cu totul specială, ce reuneşte cele mai bune şi cele mai valoroase lucrări ale sale. Deşi catalogat multă vreme în mod eronat ca pictor naiv, talentul geniului autodidact Henri Rousseau a fost recunoscut într-un final, către sfârşitul vieţii sale!
Samuel Keller, directorului fundaţiei elveţiene, afirmă că Henri Rousseau nu a fost nicidecum un pictor naiv, ci un pionier al artei moderne, care a readus visul şi fantezia în arta modernă.
Henri Rousseau a început să picteze în timpul liber şi până ce talentul şi valoarea autentică a picturilor sale au fost apreciate în mod corect, a trecut destul de mult timp! Cele mai reprezentative tablouri ale sale descriu jungla, în ciuda faptului că nu a părăsit niciodată Franţa sau că niciodată nu a văzut o junglă în realitate, inspiraţia venindu-i din cărţile ilustrate pe care le studia!
Primii care i-au apreciat tablourile 'onirice' au fost Picasso şi Fernand Léger, valoarea lucrărilor lui constând în deschiderea de noi perspective în arta modernă reprezentând o reală influenţă pentru Picasso, Kandinsky şi Léger, pentru arta cubistă şi suprarealistă, oferind emoţie artistică nouă, celor care trăim 100 de ani mai târziu, cât şi contemporanilor săi!
Expoziţia Fundaţiei Beyeler este deschisă până pe 9 mai 2010.
1 comentarii:
esti genial..se vede ca studiezi mult..ai un talent desavarsit..sa te faci ziarist...:)
miercuri, 17 februarie 2010 la 21:08:00 EETTrimiteți un comentariu