Cine e... zăpada şi ce vrea ea?

duminică, 7 februarie 2010

De foarte multe ori mi-am pus problema de ce vine... zăpada! Care este rostul ei, cine e ea :) şi ce vrea ea de la noi! Un proverb japonez spune că 'Niciun fulg de zăpadă nu cade vreodată într-un loc greşit', şi privind pe fereastră nu pot decât să spun că noi nu am... greşit cu nimic sau chiar că la noi totul este absolut perfect, căci ea vine din gros!
Deci ce e zăpada? Este acel sau acea... ceva ce pică de sus, pufoasă si albă, şi pe care de cele mai multe ori într-o ţară ca România o găseşti pe străzi, acoperind craterele lăsate de municipalitate. Zăpada ar fi necesară şi pe... buget, să acopere aceleaşi cratere provocate de cei care ne conduc spre... împliniri măreţe, dar nici Manitou, Budha, Vishnu, Mahomed, Dumnezeu sau toţi la un loc nu pot să facă atâta zăpadă. Realitatea recentă a demonstrat cu prisosinţă asta.
Zăpada în care ne... îngropăm de cele mai multe ori pe străzi, se regăseşte şi pe acoperisuri, în copaci, pe câmpuri sau chiar în poezii şi cântece. Dar în cântece şi poezii ea este numai o figură de stil sau... o metodă prin care să poţi vedea cu ochii... minţii acele locuri locuri unde ai vrea sa fii, dar nu poţi din multe lipsuri: anvelope de... zăpadă :), lanţuri, dispoziţie emoţională sau mai grav, financiară şi cred că din acest punct de vedere cei mulţi dintre români sunt nişte indispuşi să nu spun chiar prost dispuşi.
Zăpada este pufoasă, albă şi moale să ne dea nouă iluzia că nu ne este frig si poate şi pentru a ne juca cu ea. Frumos! :)) Dacă ar fi tare, probabil ne-am sparge... capetele, iar atunci numele ei ar fi... gheaţă. Pe care o găseşti din belşug tot pe? Aţi ghicit, pe străzi! Motiv pentru care fiecare lucru are numele lui, pentru a nu îl confunda cu altul. Zăpada mai este pufoasă şi să poţi arunca cu ea în cineva pe care vrei să-l lovesti, pe el nu să îl doară şi să creadă doar că ai... glumit cu el. Sau cu ea, după caz :))!
Zăpada, căreia i se mai zice pe la noi şi 'nea' (dar nu nea... Gheorghe) care 'ne-a' omorât până acum este... folositoare pentru multe lucruri: bulgări, bulgăraşi, oameni de zăpadă, case şi căsuţe, dar acestea pentru alţii care au găsit în ea plăcerea şi utilul. Din ea se mai fac, de asemenea, pârtii, mocirle sau chiar... troiene de blocat străzile şi trotuarele. Pentru mocirlă trebuie însă să fii în mediu urban, unde în altă parte decât în România, şi să aştepţi răbdător să vină primăvara să o cureţe înaintea tuturor celor plătiţi să o facă. Căci dacă, ferească Manitou, Budha, Vishnu, Mahomed, Dumnezeu o cureţi de pe străzi înainte să se topeasă, ratezi ocazia să vezi mocirla şi nici nu le mai poţi aminti primarului sau prefectului de rudele trecute în altă lume, de mamele lor, de neamurile lor de la Burebista până în zilele noastre!
Concluzia? Mai jos: Niciun fulg de zăpadă nu cade vreodată într-un loc greşit!

2 comentarii:

Petre spunea...

Singura problema cu fulgii de zapada in Romania e ca, din cauza lipsei unui adapost adecvat, raman pe... drumuri :)

duminică, 7 februarie 2010 la 13:58:00 EET
Anonim spunea...

ce faina intrebare! chiar, de und estiu fulgii unde sa cada? si cat sa cada? imi place blogul. mai vin!

luni, 8 februarie 2010 la 18:56:00 EET