Peste 15.000 de posturi din învăţământ vor fi desfiinţate, după 1 septembrie. Reprezentanţii Guvernului spun că nu este vorba de cadre didactice calificate, ci suplinitori, necalificaţi, şi pensionari (orele rămase libere în urma acestei decizii fiind puse, evident, în cârca fraierilor care nu şi-au pierdut slujba). În urma acestei măsuri, şcolile vor fi comasate, iar numărul materiilor anuale de studiu va fi înjumătăţit, de la 13-14, câte sunt în prezent, la maximum 6-7.
Învăţământul obligatoriu va avea o durată de 11 ani, începând din grupa mare şi până în clasa a X-a.
În clasele I-IV, elevii vor avea maximum 20 de ore pe săptămână, în timp ce la clasele V-VIII, elevii vor studia maximum 30 de ore pe săptămână.
2010 le aduce elevilor de clasa a 8, evaluarea naţională. Noua testare, care va avea loc în luna mai, înlocuieşte tezele cu subiect unic.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că acesta este un pas către evaluarea de tip internaţional. De asemenea, evaluarea elevilor va avea loc din doi în doi ani.
Şi absolvenţii de liceu au parte de un nou bacalaureat. Absolvenţii vor susţine trei probe scrise, la terminarea liceului.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, subiectele pentru probele orale la Limba Română şi limba maternă au un grad de complexitate care permite rezolvarea lor integrală în maximum un sfert de oră.
2 comentarii:
Da , si eu care tanjesc dupa scoala...Se pare ca nu am de ce!E mai bine ...in crestere copil!Oricum , ne vedem din septembrie 2010!Fie ce-o fi...Vai de noi!!!!!
luni, 4 ianuarie 2010 la 14:24:00 EETDacă ai putea să rămâi acasă toată perioada, fă-o, Alina, că s-ar putea să rămâi, din nenorocire - pentru noi şi cu siguranţă şi pentru alţii, fără POST! adică fără... job!
luni, 4 ianuarie 2010 la 15:40:00 EETTrimiteți un comentariu