Cum se naste o paradigma!

vineri, 21 mai 2010


Motto: "E mult mai uşoară dezintegrarea unui atom decât a unei prejudecăţi” 
[Albert Enstein]

Un grup de oameni de ştiinţă au pus într-o cuşcă cinci maimuţe şi în mijlocul cuştii o scară, iar deasupra scării o legătura de banane. Când o maimuţă se urca pe scară să ia banane, oamenii de ştiinţă aruncau o găleată cu apă rece pe celelalte care rămâneau jos. După ceva timp, când o maimuţă încerca să urce scările, celelalte nu o lăsau să urce. După mai mult timp nicio maimuţă nu se mai suia pe scara, în ciuda tentaţiei bananelor.
Atunci, oamenii de ştiinţă au înlocuit o maimuţă. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost să se urce pe scară, dar a fost trasă înapoi de celelalte şi bătută. După câteva bătăi niciun membru al noului grup nu se mai urca pe scară. A fost înlocuită o a doua maimuţă şi s-a întâmplat acelaşi lucru. Prima maimuţă înlocuită a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat şi lucrurile s-au repetat. Al patrulea şi, în fine, al cincilea au fost schimbaţi. În final, oamenii de ştiinţă au rămas cu cinci maimuţe care, deşi nu primiseră niciodată o baie cu apa rece, continuau să lovească maimuţele care încercau să ajungă la banane.


Dacă ar fi fost posibil ca maimuţele să fie întrebate de ce le băteau pe cele care încercau să se caţere pe scară, răspunsul lor ar fi fost: “Nu ştim. Lucrurile întotdeauna au fost aşa, aici… AŞA ESTE TRADIŢIA!”

2 comentarii:

Unknown spunea...

Vi se pare cumva familiar?

sâmbătă, 22 mai 2010 la 10:56:00 EEST
Matei Radu spunea...

Nu ştiu cum întotdeauna reuşiţi să puneţi punctul pe "I". Această postare este fabuloasă în opinia mea, iar mesajul citit printre rânduri este unul familiar aşa cum spuneţi şi dumneavoastră dar în acelaşi timp şi unul care stîrneşte multe concepţii noi şi aşteaptă ca ceva să se schimbe.

sâmbătă, 22 mai 2010 la 21:02:00 EEST